News Feeds:
Левицата е големият губещ заради фатални грешки на ръководството на БСП PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Понеделник, 27 Март 2017г. 13:15ч.

 

Vote

 

ПОЗИЦИЯ

От Политическо Движение Социалдемократи отбелязваме поредният голям провал на българската левица след последните парламентарни избори. Причините за него са комплексни, но основната е умишленото разединение на лявото политическо пространство, предизвикано от ръководството на БСП.

Този процес започна още преди президентските избори, когато бе провалена коалиционната формула между „БСП – Лява България” и АБВ. Единствено личността на ген. Румен Радев беше гаранция за победа на тези избори. Без неговото изключително представяне, ГЕРБ отново щяха да са победители. Президентските избори нямат общо с парламентарните. Това обаче не бе осъзнато от ръководството на БСП и то продължи с фаталните грешки, които доведоха до сегашния резултат.

Заслепени от победата на президентските избори от „Позитано 20” решиха, че могат да станат още по-арогантни, като разбият добре работещата Коалиция „БСП – Лява България”, обединяваща широк спектър от леви партии. Създадената непосредствено преди парламентарните избори коалиция „БСП за България“ е формат, който изцяло почива на подчинението. Тя води до обезличаването на другите партии в нея. Коалиционният договор на БСП с останалите партии, не им оставя никакви възможности за самостоятелна политика и партийна независимост.

Тази поредица от фатални грешки, които допусна ръководството на БСП и лично нейния председател, доведоха до раздробяване на вота и нова загуба за лявото. Нашият извод е, че увеличението на електоралната тежест на БСП е за сметка на властовите позиции на цялата българска левица. Това означава, невъзможност да се състави в близко бъдеще стабилно ляво правителство, което да даде истинска социална алтернатива на българския народ.

Ние продължаваме да смятаме и ще продължаваме да настояваме за максимално широко обединение на левицата с коалиционна формула, която третира участниците в нея като равноправни партньори. Необходима е кардинална смяна на коалиционната култура в лявото политическо пространство, а тези които доведоха левицата до тук, да понесат своята отговорност за поредния провал.

Ненаучените уроци винаги ще водят до един и същ лош резултат. Силно се надяваме, че следващия път грешките ще бъдат само история.

27.3.2017

Последна промяна от Понеделник, 27 Март 2017г. 13:30ч.
 
Copyright © 2019. Политическо движение Социалдемократи.