News Feeds:
Международната общност трябва да окаже натиск за спазване на правовия ред в Турция PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Четвъртък, 21 Юли 2016г. 08:37ч.

 

un logo

Политическо движение „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” остро осъжда опитите да бъде овладяна властта по насилствен начин, където и да било по света. Смятаме, че в Турция съществуват демократични възможности това да се случи по законов път, въпреки всички обвинения към управляващите за налагане на авторитаризъм. Опитът за военен преврат не оправдава извършителите му и смъртта на невинни хора, независимо каква е тяхната кауза.

Същевременно сме обезпокоени от нарастващите съмнения за реваншизъм от страна на сегашната власт към своите политически опоненти от редица обществени слоеве на турското общество. Насилието, което наблюдаваме в нашата южна съседка от началото на метежа до сега е недопустимо за страна член на НАТО и кандидат-член на Европейския съюз. В тази връзка призоваваме международната общност да окаже натиск за спазване на правовия ред в страната.

Смятаме, че спазването на човешките права, което включва право на справедлив процес за всяко човешко същество е най-ценното достижение на човешката цивилизация. Всяко отстъпление от тази ценност трябва да предизвика сериозна реакция в международната демократична общност, част от която е и самата Турция. Идеята, коята се лансира от турското правителство за връщане на смъртното наказание е несъвместима с ценностите на Европейския съюз и евентуалното му въвеждане трябва да се разглежда от страните-членки като край на европейските стремежи на Турция. Европа не може да приеме в своите редици страна, в която се прилага смъртно наказание. Това трябва да е позиция на целия Европейски съюз, а не на отделни негови членки.

Въпреки натрупаното напрежение, ние сме на мнение, че турското общество има огромен шанс точно в момента да се измъкне от спиралата на насилието. Съществува реална възможност да се възвърне загубения обществен консенсус, след като всички опозиционни партии се обявиха срещу  опита за преврат. Това създава нови възможности. Необходим е само разум, за да може да се постигне трайно успокояване на обстановката в Турция. Този консенсус, обаче преминава през две важни условия – спиране на цензурата, която се осъществява върху част от медиите в Турция и гарантиране на свободата на словото, а също и прекратяване на преследването на политическата опозиця в страната, когато тя се осъществява в рамките на закона.

Постигането на стабилност в Турция е важно и за нашата национална сигурност. Затова призоваваме българските власти за адекватно поведение по ситуацията там. Новите намерения на турските власти, особено по отношение на смъртното наказание, могат да доведат до изостряне на отношенията с Европа, а това може да придизвика сериозна заплаха за сигурността ни, ако спре контролът върху емигрантския поток. Българските власти спешно трябва да вземат превантивни мерки срещу подобен риск. Също така, смятаме за неадекватна липсата на реакция на Министерство на външните работи и посланика ни в Турция през последните няколко дни. Независимо чия е вината за мълчанието на посолството ни в Анкара, министъра на външните работи и дипломатическия ни представител там, дължат най-малкото извинение на българските граждани, които са били пряко или косвено засегнати от критичните събития.

Последна промяна от Четвъртък, 21 Юли 2016г. 08:45ч.
 
Copyright © 2019. Политическо движение Социалдемократи.