News Feeds:
ПДС проведе национална дискусия по инициативата за закрила на бащите от уволнение PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Сряда, 01 Юни 2016г. 00:00ч.

 

1-461

На 1 юни по инициатива на Политическо движение „Социалдемократи” беше проведена национална дискусия на тема: „Бащинството има право на трудова закрила”. Тя се състоя в Национален пресклуб – БТА и в нея взеха участие представители на партията, на държавни институции, на синдикатите, на работодателите и на редица граждански организации.

Председателят на ПДС Елена Нонева представи идеята на движението за промени в Кодекса на труда, които да гарантират защита от уволнение на бащите на деца до три години и на съпрузите на бременни жени. Според нея тази мярка ще бъде важна крачка за справяне с тежката демографска криза, в която се намира България. Нонева допълни, че така се създават условия двамата родители да бъдат еднакво защитени от закона.

Законодателното предложение вече е внесено в Народното събрание от Коалиция „БСП – лява България”. Това поясни Георги Гьоков – депутат от БСП, който се ангажира още в началото на тази година с инициативата.

Според Николай Стоянов, главен юристкунсулт на Инспекцията по труда, внесеното законодателно предложение е точно и ясно формулирано и юридически издържано. Той заяви по време на дискусията, че ако предлаганите промени в Кодекса на труда бъдат приети в този вид, ведомството няма да има проблем да осъществява контрол върху спазването на трудовите права на бащите.

Експертът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова от своя страна подчерта, че точно такива промени са нужни и че не би следвало този законопроект да срещне съпротива. Тя заяви, че в случая обектът на защита са самите деца. Единственото върху което, според нея трябва да се помисли е как се урежда статута на „съжителство на семейни начала” между двама души във връзка с предложения законопроект.

Предложението на ПДС беше приветствано и от Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Според него предложението елиминира т. нар. положителна дискриминация, която има спрямо мъжете по отношение на тази защита в трудовото ни законодателство. Дечев обясни, че именно мъжете имат най-голямата отговорност към семействата си, а това създава у тях много напрежение, резултатът от което през последните години се вижда във увеличаването на смъртността сред тях на възраст между 50 и 58 години. Според него защитата от уволнение ще намали този стрес. Дечев не смята, че предложението крие някакви големи рискове за работодателите.

Идеята на ПДС беше подкрепена и от изказванията на Светослав Стефанов – председател на Съюза на бащите в България, Петя Карабакалова от Сдружение „Щастливци”, както и от Емил Георгиев от ПК Екогласност. Според Петя Карабакалова, такава промяна в законодателството ще даде много повече самочувствие на мъжете и ще стимулира тяхната отговорност като родители.

Още снимки от събитието:

1-181


1-201


1-281


1-121


1-341

 
Copyright © 2019. Политическо движение Социалдемократи.