News Feeds:
ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Понеделник, 03 Октомври 2011г. 20:19ч.

Стефан Данаилов - кандидат за Вицепрезидент

 

 

danailovСтефан Ламбов Данаилов е роден на 9 декември 1942 г. в София.

Завършил е Висшата театрална академия „Кръстьо Сарафов” през 1966 г. Специалност „Актьорско майсторство”.

Професор е в Националната академия за театрално и филмово изкуство, – София, където води клас по актьорско майсторство.

Тридесет години Стефан Данаилов е един от водещите актьори на Народния театър „Иван Вазов”. Играл е на сцената и на другите големи театри в страната. Досега е пресъздал над 60 централни роли.

В българското кино и телевизия е играл главни роли в над 160 филма и сериали. Участвал е в седем копродукции с „Мосфилм”. Той е един от най-харесваните български актьори в италианските филмови сериали.

Професор Данаилов е кавалер на най високата награда за принос в българската култура – орден "Стара планина”, а за 2002 г. получи наградата на Министерството на културата за изключителен принос в българската култура „Паисий Хилендарски”. През 2006 г. е удостоен с ордена ”Звезда на италианската солидарност” с Големия кръст на Ордена на датското знаме и с френския Орден за изкуство и литература. Удостояван е с наградите „Златно перо” и „Златна книга” и множество други отличия от национални театрални и филмови фестивали.

Стефан Данаилов участва активно в обществено политическия живот на страната. От 2001 до 2005 г. бе депутат в 39-то Народно събрание. Като председател на Комисията по култура успя да стане гарант за приемането и влизането в действие на редица законопроекти в сферата на културата и образованието, като Закон за филмовата индустрия, Закон за авторското право, Закон за оптичните носители, Закон за народните читалища, Закон за ордените и медалите, поправки в данъчните закони, облекчаващи дарители и спомоществуватели в сферата на културата и оразованието, в Закона за народната просвета, в Закона за висшето образование.

През 2005 година бе избран за народен представител в 40 Народно събрание. От 16 август 2005 г. до 2009 г. е министър на културата, като през този мандат направи много за укрепване материалната база на сценичните изкуства в страната, на народните читалища, на паметниците на културата с национално значение. В този период бе приет и нов Закон за културното наследство. От 2009 г. е избран за народен представител от 16 Пловдивски изирателен район в 41-то Народно събрание и досега е член на Комисията по култура.

Последна промяна от Вторник, 04 Октомври 2011г. 16:41ч.
 
Copyright © 2019. Политическо движение Социалдемократи.