Home
News Feeds:
29
М
2017

 

gaz

ПОЗИЦИЯ

В петък Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще разглежда на закрито заседание предложение за увеличаване на цената на природния газ с близо 30% от 1 април тази година. В условията на служебно управление, несформиран още парламент и липса на редовно избрано правителство това намерение на енергийния регулатор е чист рекет върху българските граждани.

Ако предложението бъде прието, то ще нанесе огромен социален удар върху хората. Увеличението на цената на природния газ драстично ще оскъпи топлинната енергия за битови и промишлени нужди, ще рефлектира пагубно върху българския бизнес и много фирми ще бъдат принудени да фалират, ще се повиши значително цената на много масови стоки и услуги. Особено отражение ще има върху цената на парното. Вече бяха направени изчисления, че в градове като Плевен цената на топлинната енергия ще поскъпне с над 37%.

За нас, това предложение е абсурдно и неприемливо. Още по-абсурдни са основните аргументи, с които КЕВР и Булгаргаз боравят като оправдание за поскъпването на цената на природния газ в България. Не може такова предложение да бъде аргументирано с това, че България е зависима от Руската Федерация при вноса на газ. Не намираме никаква пазарна обосновка за това увеличение. Задлъжнялостта на Булгаргаз е съвсем различен въпрос. Финансовият проблем на компанията не може да служи като основание за предлагания ценови рекет над българското население.

Най-абсурдното в цялата ситуация е, че предложението на КЕВР идва само седмица след като руският монополист „Газпром“ пое ангажимент да въведе конкурентно ценообразуване за България, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Литва, Латвия и Естония под натиска на Европейския съюз. Включително от руска страна приеха да се откажат от непазарните си преимущества, получени за сметка на контрола върху газовата инфраструктура. Целта на искането от страна на Европа е именно постигането на по-добра цена на природния газ за страните от Източна Европа. Опасяваме се, че сегашното искане на КЕВР за увеличение е вид ценова компенсация за очакваното в бъдеще намаление на цените от страна на Газпром.

Политическо Движение Социалдемократи приема предложението на КЕВР за недопустимо и призовава комисията да го оттегли. Призоваваме и депутатите от новоизбрания български парламент да се противопоставят на този рекет. В противен случай, непосилните социални разходи, които българския народ ще трябва да плати ще доведат до нови социални вълнения и политическа криза.

Ние ще изчакаме окончателното решение на КЕВР и ако то е във вреда на българските граждани и бизнес ще предприемем ответни протестни действия.

29.3.2017

Автор: Социалдемократи   
 
27
М
2017

 

Vote

 

ПОЗИЦИЯ

От Политическо Движение Социалдемократи отбелязваме поредният голям провал на българската левица след последните парламентарни избори. Причините за него са комплексни, но основната е умишленото разединение на лявото политическо пространство, предизвикано от ръководството на БСП.

Този процес започна още преди президентските избори, когато бе провалена коалиционната формула между „БСП – Лява България” и АБВ. Единствено личността на ген. Румен Радев беше гаранция за победа на тези избори. Без неговото изключително представяне, ГЕРБ отново щяха да са победители. Президентските избори нямат общо с парламентарните. Това обаче не бе осъзнато от ръководството на БСП и то продължи с фаталните грешки, които доведоха до сегашния резултат.

Заслепени от победата на президентските избори от „Позитано 20” решиха, че могат да станат още по-арогантни, като разбият добре работещата Коалиция „БСП – Лява България”, обединяваща широк спектър от леви партии. Създадената непосредствено преди парламентарните избори коалиция „БСП за България“ е формат, който изцяло почива на подчинението. Тя води до обезличаването на другите партии в нея. Коалиционният договор на БСП с останалите партии, не им оставя никакви възможности за самостоятелна политика и партийна независимост.

Тази поредица от фатални грешки, които допусна ръководството на БСП и лично нейния председател, доведоха до раздробяване на вота и нова загуба за лявото. Нашият извод е, че увеличението на електоралната тежест на БСП е за сметка на властовите позиции на цялата българска левица. Това означава, невъзможност да се състави в близко бъдеще стабилно ляво правителство, което да даде истинска социална алтернатива на българския народ.

Ние продължаваме да смятаме и ще продължаваме да настояваме за максимално широко обединение на левицата с коалиционна формула, която третира участниците в нея като равноправни партньори. Необходима е кардинална смяна на коалиционната култура в лявото политическо пространство, а тези които доведоха левицата до тук, да понесат своята отговорност за поредния провал.

Ненаучените уроци винаги ще водят до един и същ лош резултат. Силно се надяваме, че следващия път грешките ще бъдат само история.

27.3.2017

Автор: Социалдемократи   
 
16
М
2017

eu-flag

ПОЗИЦИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ

Европейският съюз е изправен пред най-голямото си изпитание в своята история. Кризата в него е следствие на две основни грешки. Първата е свързана с подкрепата на една геополитическа линия, която доведе до множество рискове за световния мир и с неадекватната политика по отношение на бежанската вълна от Близкия Изток. Втората е поддържането на модел на център и периферия, където центърът са богатите държави, а периферията бедните представители на съюза. По тази ос ролите са две на командващи и подчинени, на вземащи решения и изпълнители.

За съжаление, вместо да се потърси път за поправяне на допуснатите грешки, ние констатираме действия на т. нар. водещи европейски страни, които ще доведат до задълбочаване на проблемите. Открито лансираната идея за „Европа на две скорости” от Берлин, Париж, Рим и Мадрид се превръща в съкрушителен удар върху обединителния процес в Европейския съюз.

Основният подтекст на тази пагубна за Европа нова идея е край на принципа на солидарността в съюза. Нещо, което ние социалдемократите категорично отхвърляме, но и призоваваме всички граждни на Европейския съюз да й се противопоставят, защото това ще доведе до край на свободното придвижване на хора, стоки и капитали на Стария континент, такова каквото го познаваме в момента. Защото подобна идея изисква създаването на множество механизми, които ще ограничат възможността за пълноценно функциониране на кохезионната политика на съюза, а следствието ще бъде повече богатство за богатите страни и повече бедност за бедните. Все повече за центъра и все по-малко за периферията. Извън „голямата четворка”, всички останали страни ще бъдат губещи. Когато бъде унищожен принципа на солидарност и възможностите за свободно взаимодействие между страните-членки, тогава ще бъде поставен въпроса изобщо за смисъла от съществуването на Европейския съюз. Това ще бъде края на идеята за Обединена Европа.

Най-страшното следствие от реализирането на позицията за „Европа на две скорости”, обаче ще бъде върху сигурността на Европа. Разделението на Европейския съюз на скорости ще доведе до разделение на зони на сигурност. Обедняващата периферия, особено страните от Източна Европа ще изпаднат в проблематична ситуация по отношение на обезпечаване на своята сигурност. Обратното, тези които искат да придобият предимство чрез разделение на Европа на скорости, ще получат повече възможности за инвестиции в сигурност. Ние питаме, целта на това разделение дали не е план за създаване на буферна зона за мигрантския поток от Близкия Изток. Великобритания напуска Европейския съюз поради същите причини, поради които центърът в Европа сега се опитва да се отдели от нейната периферия, а именно проблемите със сигурността и бежанската вълна. Парадоксалното е, че тези, които носят най-голяма вина за възникналите заплахи за сигурността на Европа ще се опитат да оставят друг да плати цената за това.

Политическо Движение Социалдемократи призовава българската държава да заяви ясна позиция пред партньорите си от Европа, че не приема разделянето на Европа на различни скорости, както и да потърси взаимодействие с останалите страни-членки на Европейския съюз. България предстои да председателства Съвета на Европейския съюз през 2018 г.. Смятаме, че това е удобен момент да иницираме дебат за запазване на солидарността в Европа.

Автор: Социалдемократи   
 
Страница 16 от 47
Подкрепяте ли, промяна в Кодекса на труда, с която бащите на деца до тригодишна възраст да бъдат защитени от уволнение?

 
Copyright © 2019. Политическо движение Социалдемократи.