Home
News Feeds:
16
М
2017

eu-flag

ПОЗИЦИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ

Европейският съюз е изправен пред най-голямото си изпитание в своята история. Кризата в него е следствие на две основни грешки. Първата е свързана с подкрепата на една геополитическа линия, която доведе до множество рискове за световния мир и с неадекватната политика по отношение на бежанската вълна от Близкия Изток. Втората е поддържането на модел на център и периферия, където центърът са богатите държави, а периферията бедните представители на съюза. По тази ос ролите са две на командващи и подчинени, на вземащи решения и изпълнители.

За съжаление, вместо да се потърси път за поправяне на допуснатите грешки, ние констатираме действия на т. нар. водещи европейски страни, които ще доведат до задълбочаване на проблемите. Открито лансираната идея за „Европа на две скорости” от Берлин, Париж, Рим и Мадрид се превръща в съкрушителен удар върху обединителния процес в Европейския съюз.

Основният подтекст на тази пагубна за Европа нова идея е край на принципа на солидарността в съюза. Нещо, което ние социалдемократите категорично отхвърляме, но и призоваваме всички граждни на Европейския съюз да й се противопоставят, защото това ще доведе до край на свободното придвижване на хора, стоки и капитали на Стария континент, такова каквото го познаваме в момента. Защото подобна идея изисква създаването на множество механизми, които ще ограничат възможността за пълноценно функциониране на кохезионната политика на съюза, а следствието ще бъде повече богатство за богатите страни и повече бедност за бедните. Все повече за центъра и все по-малко за периферията. Извън „голямата четворка”, всички останали страни ще бъдат губещи. Когато бъде унищожен принципа на солидарност и възможностите за свободно взаимодействие между страните-членки, тогава ще бъде поставен въпроса изобщо за смисъла от съществуването на Европейския съюз. Това ще бъде края на идеята за Обединена Европа.

Най-страшното следствие от реализирането на позицията за „Европа на две скорости”, обаче ще бъде върху сигурността на Европа. Разделението на Европейския съюз на скорости ще доведе до разделение на зони на сигурност. Обедняващата периферия, особено страните от Източна Европа ще изпаднат в проблематична ситуация по отношение на обезпечаване на своята сигурност. Обратното, тези които искат да придобият предимство чрез разделение на Европа на скорости, ще получат повече възможности за инвестиции в сигурност. Ние питаме, целта на това разделение дали не е план за създаване на буферна зона за мигрантския поток от Близкия Изток. Великобритания напуска Европейския съюз поради същите причини, поради които центърът в Европа сега се опитва да се отдели от нейната периферия, а именно проблемите със сигурността и бежанската вълна. Парадоксалното е, че тези, които носят най-голяма вина за възникналите заплахи за сигурността на Европа ще се опитат да оставят друг да плати цената за това.

Политическо Движение Социалдемократи призовава българската държава да заяви ясна позиция пред партньорите си от Европа, че не приема разделянето на Европа на различни скорости, както и да потърси взаимодействие с останалите страни-членки на Европейския съюз. България предстои да председателства Съвета на Европейския съюз през 2018 г.. Смятаме, че това е удобен момент да иницираме дебат за запазване на солидарността в Европа.

Автор: Социалдемократи   
 
03
М
2017

3-ti mart

Автор: Социалдемократи   
 
12
Ф
2017

 

PDS logo

На 10 февруари беше проведена пресконференция, на която политически партии от Коалиция „БСП – Лява България” дават публичен отговор на следните въпроси:

  • Защо повечето политически партньори в Коалиция „БСП – Лява България” бяха държани до последно в информационно затъмнение от БСП за коалиционните й намерения, което доведе до невъзможност тези партии да се регистрират за предстоящите извънредни парламентарни избори? За политическата подлост и предателството.
  • Защо разбирането за коалиционна култура на ръководството на БСП е удар по лявото политическо пространство?
  • Защо хроничният синдром на високомерието в БСП се проявява отново и как той ще доведе до поредния крах на левицата?
  • Как се нарушават коалиционни договори без никакви причини?
  • Как се прилага принципа „разделяй и владей” и до какво води той? За субективността в оценяването на електоралната тежест и политическата инициативност на отделните партии.
  • Как политическото партньорство може да се разглежда като феодално отношение?
  • Какво е бъдещето на българската левица и защо пътят на модерното ляво трябва да бъде друг?

Вижте цялата пресконференция във видеото на Национален пресклуб БТА тук

Може да чуете и интервю на БНР по темата с председателя на ПДС Елена Нонева тук

Автор: Социалдемократи   
 
Страница 10 от 41

Вход

Кой е онлайн?

В момента има 25 посетителя в сайта
Copyright © 2018. Политическо движение Социалдемократи.