Home
News Feeds:
09
Ю
2016

 

MinSuvet

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди в четвъртък идеята бащите на малки деца да бъдат защитени от уволнение. По инициатива на ПДС в Народното събрание беше внесено предложение за промяна на Кодекса на труда, което създава гаранции срещу уволнение на бащите на деца до тригодишна възраст и съпрузите на бременни жени. Социалдемократите от началото на годината проведоха множество дискусии по темата в цялата страна. Целта на предложението на социалдемократите е да се подпомогнат българските семейства при отглеждането на деца и да се стимулират усилията за справяне с демографската криза.

На Тристранния съвет, в който участваха представители на синдикатите, работодателите, вносителите на законопроекта, вицепремиерът Томислав Дончев и социалният министър Зорница Русинова, засега не се стигна до съгласие по идеята. Въпреки това, ПДС отчита че има напредък по започналата дискусия, като единствено част от работодателите се противопоставят категорично на промените.

Дончев уточни, че има принципна подкрепа от синдикатите и резервирана позиция на работодателските организации. Основният аргумент на работодателите е, че приемането на мярката ще създаде административни тежести за фирмите. По време на форума беше направен извод, че е необходима и финансова обосновка на предложението.

В заседанието участва и председателят на ПДС Елена Нонева, заедно с вносителят на законопроекта Георги Гьоков.

Разговорите ще продължат в близките месеци.

Автор: Социалдемократи   
 
09
Ю
2016

 

noneva

На 7 юли в София се проведе дискусия по случай 25-тата годишнина от създаването на демократичната Конституция на Република България. Тя се проведе на експертно ниво и в нея взе участие председателят на ПДС Елена Нонева.

Лидерът на партията заяви по време на дебата, че е необходима промяна в българската Конституция. Според Нонева тя не е актуална на новите времена, в които се намира страната. Реалността в сфери като образованието и здравеопазването изискват нов прочит на конституционните текстове е мнението на председателя на ПДС. Нонева отбеляза още, че съдебната реформа също изисква промени в конституционните текстове, така че да бъде гарантирана прававота държава у нас.

В дискусията взеха участие и експерти като Здравка Кожухарова, която говори за гарантираните права на българските граждани по Конституция и тяхната защита, Христо Христов сподели мнение за гражданското общество и политическите процеси, а проф. Нели Огнянова засегна темата за ролята на медиите върху обществото и политиката. Основни участници във форума бяха експерти от Движение 21.

Автор: Социалдемократи   
 
01
Ю
2016

 

1-461

На 1 юни по инициатива на Политическо движение „Социалдемократи” беше проведена национална дискусия на тема: „Бащинството има право на трудова закрила”. Тя се състоя в Национален пресклуб – БТА и в нея взеха участие представители на партията, на държавни институции, на синдикатите, на работодателите и на редица граждански организации.

Председателят на ПДС Елена Нонева представи идеята на движението за промени в Кодекса на труда, които да гарантират защита от уволнение на бащите на деца до три години и на съпрузите на бременни жени. Според нея тази мярка ще бъде важна крачка за справяне с тежката демографска криза, в която се намира България. Нонева допълни, че така се създават условия двамата родители да бъдат еднакво защитени от закона.

Законодателното предложение вече е внесено в Народното събрание от Коалиция „БСП – лява България”. Това поясни Георги Гьоков – депутат от БСП, който се ангажира още в началото на тази година с инициативата.

Според Николай Стоянов, главен юристкунсулт на Инспекцията по труда, внесеното законодателно предложение е точно и ясно формулирано и юридически издържано. Той заяви по време на дискусията, че ако предлаганите промени в Кодекса на труда бъдат приети в този вид, ведомството няма да има проблем да осъществява контрол върху спазването на трудовите права на бащите.

Експертът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова от своя страна подчерта, че точно такива промени са нужни и че не би следвало този законопроект да срещне съпротива. Тя заяви, че в случая обектът на защита са самите деца. Единственото върху което, според нея трябва да се помисли е как се урежда статута на „съжителство на семейни начала” между двама души във връзка с предложения законопроект.

Предложението на ПДС беше приветствано и от Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Според него предложението елиминира т. нар. положителна дискриминация, която има спрямо мъжете по отношение на тази защита в трудовото ни законодателство. Дечев обясни, че именно мъжете имат най-голямата отговорност към семействата си, а това създава у тях много напрежение, резултатът от което през последните години се вижда във увеличаването на смъртността сред тях на възраст между 50 и 58 години. Според него защитата от уволнение ще намали този стрес. Дечев не смята, че предложението крие някакви големи рискове за работодателите.

Идеята на ПДС беше подкрепена и от изказванията на Светослав Стефанов – председател на Съюза на бащите в България, Петя Карабакалова от Сдружение „Щастливци”, както и от Емил Георгиев от ПК Екогласност. Според Петя Карабакалова, такава промяна в законодателството ще даде много повече самочувствие на мъжете и ще стимулира тяхната отговорност като родители.

Още снимки от събитието:

1-181


1-201


1-281


1-121


1-341

Автор: Социалдемократи   
 
Страница 10 от 35

Вход

Кой е онлайн?

В момента има 64 посетителя в сайта
Copyright © 2017. Политическо движение Социалдемократи.