Home
News Feeds:
14
А
2017

velikden

Автор: Социалдемократи   
 
06
А
2017

candles

 

 

Политическо Движение Социалдемократи изказва искрени съболезнования към близките на жертвите от бомбения атентат извършен в Санкт Петербург. Ние сме съпричастни със скръбта на руския народ. Обикновени хора стават невинни жертви, заради глобални процеси. Надяваме се цивилизованият свят скоро да постигне консенсус за установяване на мир в Близкия Изток и да доведе борбата с тероризма до край.

Автор: Социалдемократи   
 
29
М
2017

 

gaz

ПОЗИЦИЯ

В петък Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще разглежда на закрито заседание предложение за увеличаване на цената на природния газ с близо 30% от 1 април тази година. В условията на служебно управление, несформиран още парламент и липса на редовно избрано правителство това намерение на енергийния регулатор е чист рекет върху българските граждани.

Ако предложението бъде прието, то ще нанесе огромен социален удар върху хората. Увеличението на цената на природния газ драстично ще оскъпи топлинната енергия за битови и промишлени нужди, ще рефлектира пагубно върху българския бизнес и много фирми ще бъдат принудени да фалират, ще се повиши значително цената на много масови стоки и услуги. Особено отражение ще има върху цената на парното. Вече бяха направени изчисления, че в градове като Плевен цената на топлинната енергия ще поскъпне с над 37%.

За нас, това предложение е абсурдно и неприемливо. Още по-абсурдни са основните аргументи, с които КЕВР и Булгаргаз боравят като оправдание за поскъпването на цената на природния газ в България. Не може такова предложение да бъде аргументирано с това, че България е зависима от Руската Федерация при вноса на газ. Не намираме никаква пазарна обосновка за това увеличение. Задлъжнялостта на Булгаргаз е съвсем различен въпрос. Финансовият проблем на компанията не може да служи като основание за предлагания ценови рекет над българското население.

Най-абсурдното в цялата ситуация е, че предложението на КЕВР идва само седмица след като руският монополист „Газпром“ пое ангажимент да въведе конкурентно ценообразуване за България, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Литва, Латвия и Естония под натиска на Европейския съюз. Включително от руска страна приеха да се откажат от непазарните си преимущества, получени за сметка на контрола върху газовата инфраструктура. Целта на искането от страна на Европа е именно постигането на по-добра цена на природния газ за страните от Източна Европа. Опасяваме се, че сегашното искане на КЕВР за увеличение е вид ценова компенсация за очакваното в бъдеще намаление на цените от страна на Газпром.

Политическо Движение Социалдемократи приема предложението на КЕВР за недопустимо и призовава комисията да го оттегли. Призоваваме и депутатите от новоизбрания български парламент да се противопоставят на този рекет. В противен случай, непосилните социални разходи, които българския народ ще трябва да плати ще доведат до нови социални вълнения и политическа криза.

Ние ще изчакаме окончателното решение на КЕВР и ако то е във вреда на българските граждани и бизнес ще предприемем ответни протестни действия.

29.3.2017

Автор: Социалдемократи   
 
Страница 10 от 42

Вход

Кой е онлайн?

В момента има 17 посетителя в сайта
Copyright © 2018. Политическо движение Социалдемократи.