Home
News Feeds:
09
Ю
2016

 

noneva

На 7 юли в София се проведе дискусия по случай 25-тата годишнина от създаването на демократичната Конституция на Република България. Тя се проведе на експертно ниво и в нея взе участие председателят на ПДС Елена Нонева.

Лидерът на партията заяви по време на дебата, че е необходима промяна в българската Конституция. Според Нонева тя не е актуална на новите времена, в които се намира страната. Реалността в сфери като образованието и здравеопазването изискват нов прочит на конституционните текстове е мнението на председателя на ПДС. Нонева отбеляза още, че съдебната реформа също изисква промени в конституционните текстове, така че да бъде гарантирана прававота държава у нас.

В дискусията взеха участие и експерти като Здравка Кожухарова, която говори за гарантираните права на българските граждани по Конституция и тяхната защита, Христо Христов сподели мнение за гражданското общество и политическите процеси, а проф. Нели Огнянова засегна темата за ролята на медиите върху обществото и политиката. Основни участници във форума бяха експерти от Движение 21.

Автор: Социалдемократи   
 
01
Ю
2016

 

1-461

На 1 юни по инициатива на Политическо движение „Социалдемократи” беше проведена национална дискусия на тема: „Бащинството има право на трудова закрила”. Тя се състоя в Национален пресклуб – БТА и в нея взеха участие представители на партията, на държавни институции, на синдикатите, на работодателите и на редица граждански организации.

Председателят на ПДС Елена Нонева представи идеята на движението за промени в Кодекса на труда, които да гарантират защита от уволнение на бащите на деца до три години и на съпрузите на бременни жени. Според нея тази мярка ще бъде важна крачка за справяне с тежката демографска криза, в която се намира България. Нонева допълни, че така се създават условия двамата родители да бъдат еднакво защитени от закона.

Законодателното предложение вече е внесено в Народното събрание от Коалиция „БСП – лява България”. Това поясни Георги Гьоков – депутат от БСП, който се ангажира още в началото на тази година с инициативата.

Според Николай Стоянов, главен юристкунсулт на Инспекцията по труда, внесеното законодателно предложение е точно и ясно формулирано и юридически издържано. Той заяви по време на дискусията, че ако предлаганите промени в Кодекса на труда бъдат приети в този вид, ведомството няма да има проблем да осъществява контрол върху спазването на трудовите права на бащите.

Експертът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова от своя страна подчерта, че точно такива промени са нужни и че не би следвало този законопроект да срещне съпротива. Тя заяви, че в случая обектът на защита са самите деца. Единственото върху което, според нея трябва да се помисли е как се урежда статута на „съжителство на семейни начала” между двама души във връзка с предложения законопроект.

Предложението на ПДС беше приветствано и от Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Според него предложението елиминира т. нар. положителна дискриминация, която има спрямо мъжете по отношение на тази защита в трудовото ни законодателство. Дечев обясни, че именно мъжете имат най-голямата отговорност към семействата си, а това създава у тях много напрежение, резултатът от което през последните години се вижда във увеличаването на смъртността сред тях на възраст между 50 и 58 години. Според него защитата от уволнение ще намали този стрес. Дечев не смята, че предложението крие някакви големи рискове за работодателите.

Идеята на ПДС беше подкрепена и от изказванията на Светослав Стефанов – председател на Съюза на бащите в България, Петя Карабакалова от Сдружение „Щастливци”, както и от Емил Георгиев от ПК Екогласност. Според Петя Карабакалова, такава промяна в законодателството ще даде много повече самочувствие на мъжете и ще стимулира тяхната отговорност като родители.

Още снимки от събитието:

1-181


1-201


1-281


1-121


1-341

Автор: Социалдемократи   
 
12
М
2016

 

 

Pensioner

След като управляващите вендъж направиха опит да ограбят парите на хората от осигуровките за втора пенсия, внасяйки предложение НОИ да се намеси във втория стълб на пенсионата система, сега се прави нов опит за присвояване на тези средства. Този път не толкова потърпевши от така предложените от Министерство на финансите промени в КСО ще бъдат пенсионните фондове, колкото осигуряващите се лица.
От Политическо движение „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” смятаме за недопустимо предложението на вносителя за създаване на „общ пул” от който да се изплаща втора пенсия на хората, а не както е по сегашния закон от индивудиалните им партиди. Считаме за манипулативен текстът в проектозакона, според който бъдещите пенсионери ще получат пожизнена втора пенсия. На пръв поглед това изглежда като грижа за тях, но напрактика е вредно и ги ощетява.


Според досегашните текстове в КСО, осигуряващите се внасят пари за втора пенсия по индивидуални партиди. Сметката по тези партиди може да се изплати наведнъж след пенсиониране или да се плаща срочна пенсия до изчерпване на партидата. Това е капиталовия принцип, който управляващите се опитват да унищожат. Според него, всеки осигуряващ се гражданин знае колко пари са натрупани по собствената си сметка, и може да разчита на тях след пенсиониране. Новите промени, които се предлагат от Министерство на финансите са в разрез на капиталовия принцип. Така нареченият „общ пул” ще отпуска втора пенсия за всички, без да отчита справедливо размера на всяка индивидуална партида. Това е опит за уравновиловка на бъдещите пенсионери, като се създава възможност лица с по-малки осигуравки през натрупващия период да разчитат на по-висока втора пенсия, защото в „общия пул” ще участват и хора с по-високи вноски. Точно това и цялостния общ харакер на събиране на вноските ще обезсмисли мотивацията на хората от вснасянето на повече пари за втора пенсия, разчитайки на повече средства при пенсиониране.


Отношенията между хората и пенсионните фондове се базират на частно-правен договор. Намесата на държавата в него е недопустимо и според нас ощетява гражданите. Смятаме предлаганите помени за вредни защото:


- премахват гаранциите за това, че хората ще получат след пенсиониране точно толкова средства, колкото са внесли;
- унищожават достижението на сегашната пенсионна система, което гарантира, че дори в случай на смърт на осигуреното лице, неговите средства по втория стълб се унаследяват от неговите близки. Новите промени предвиждат остатъка от средствата след смърт да отиват в държавата и да се преразпределят;
- нарушават капиталовия принцип при втората пенсия и създават система, при която всеки пенсионер ще получи средства от „общ пул”, без оглед на размера на внесените средства;
- манипулират с предимствата на пожизненото получаване на втора пенсия от всеки бъдещ пенсионер. Като се има предвид, че средната продължителност на живота в България е 74 години, това предимство е доста съмнително, особено за хората, които са внасяли големи по размер вноски до пенсиониране.
- е опит за уронване престижа на частното пенсионно осигуряване, за да се акумулират повече финансови постъпления от втория стълб в НОИ с цел попълване на огромните дефицити в държавна система.


Притеснителен е и факта, че отново се внасят поправки в КСО преди големи празници, когато обществената бдителност е ниска. Освен това, тези предложения не са представени пред граждански организации и експерти за широко публично обсъждане преди внасянето им в парламента. Това за нас е неприемливо. Смятаме, че ако се налага реформиране на пенсионното осигуряване, то тряба да стане след продължителен обществен дебат и консенсус между партньорите, както и след завършване на предвидените за края на тази година стрес тестове на пенсионните фондове у нас.


Призоваваме управляващите да спрат с опитите си за ограбване на средствата за втора пенсия на българските граждани!


Автор: Социалдемократи   
 
Страница 10 от 35

Вход

Кой е онлайн?

В момента има 9 посетителя в сайта
Copyright © 2017. Политическо движение Социалдемократи.