Home
News Feeds:
20
А
2016

 

ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ

Политическо Движение Социалдемократи декларира своята подкрепа за номинацията на ген. Румен Радев за президент на Република България. Смятаме, че това е една достойна кандидатура, която ще даде на левицата нужното самочувствие и увереност в победата на предстоящите президентски избори. Има добри шансове около неговата личност да се консолидира широка коалиция от леви, центристки и патриотични организации, което допълнително предоставя възможност за промяна на политическата конюнктура в страната.

Убедени сме в личните качества на ген. Радев и смятаме, че България се нуждае именно от такъв президент – компетентен, неопетнен, визионер, с чувство за национален идеал и кураж да го отстоява. Удовлетворени сме, че нашите позиции за балансирана външна политика, за политика по националната сигурност, за ефективна и боеспособна армия, съвпадат с неговите публично декларирани принципи.

Нашата политическа организация ще даде своя максимален принос за изборната победа на ген. Радев. Първо, защото припознаваме нашата визия за президентската институция в изказаните от него намерения. И второ, като част от Коалиция „БСП – Лява България“, Политическо Движение Социалдемократи беше участник в преговорния процес и даде своя принос за избистряне на профила на бъдещия кандидат за президент, издигнат от левицата. На този етап можем да изкажем задоволство от постигнатия резултат.

На старта сме на една много сложна и трудна кампания, ето защо се надяваме всички политически организации, които са част от нашата коалиция да подходят с необходимата доза отговорност и култура на коалиционно взаимодействие, за да бъде използван максималния потенциал на всяка партия. Предстои още една важна стъпка – номинирането на кандидат за вицепрезидент. Това е знаков избор на който трябва да се гледа много отговорно.

Обнадеждени сме, че България след тези избори може да има по-добър президент!


Автор: Социалдемократи   
 
11
А
2016

Политическо движение "Социалдемократи" участва в честването на 125 години от лявото движение в България на връх Бузлуджа. Председателят на партията Елена Нонева заедно с лидера на Движение за социален хуманизъм Александър Радославов и членове на двете организации поднесоха цветя на паметника на Димитър Благоев. 

Buzludja2016 2

Buzludja2016 3

Buzludja2016 1

 

Снимки: Василка Балевска

Автор: Социалдемократи   
 
21
Ю
2016

 

un logo

Политическо движение „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” остро осъжда опитите да бъде овладяна властта по насилствен начин, където и да било по света. Смятаме, че в Турция съществуват демократични възможности това да се случи по законов път, въпреки всички обвинения към управляващите за налагане на авторитаризъм. Опитът за военен преврат не оправдава извършителите му и смъртта на невинни хора, независимо каква е тяхната кауза.

Същевременно сме обезпокоени от нарастващите съмнения за реваншизъм от страна на сегашната власт към своите политически опоненти от редица обществени слоеве на турското общество. Насилието, което наблюдаваме в нашата южна съседка от началото на метежа до сега е недопустимо за страна член на НАТО и кандидат-член на Европейския съюз. В тази връзка призоваваме международната общност да окаже натиск за спазване на правовия ред в страната.

Смятаме, че спазването на човешките права, което включва право на справедлив процес за всяко човешко същество е най-ценното достижение на човешката цивилизация. Всяко отстъпление от тази ценност трябва да предизвика сериозна реакция в международната демократична общност, част от която е и самата Турция. Идеята, коята се лансира от турското правителство за връщане на смъртното наказание е несъвместима с ценностите на Европейския съюз и евентуалното му въвеждане трябва да се разглежда от страните-членки като край на европейските стремежи на Турция. Европа не може да приеме в своите редици страна, в която се прилага смъртно наказание. Това трябва да е позиция на целия Европейски съюз, а не на отделни негови членки.

Въпреки натрупаното напрежение, ние сме на мнение, че турското общество има огромен шанс точно в момента да се измъкне от спиралата на насилието. Съществува реална възможност да се възвърне загубения обществен консенсус, след като всички опозиционни партии се обявиха срещу  опита за преврат. Това създава нови възможности. Необходим е само разум, за да може да се постигне трайно успокояване на обстановката в Турция. Този консенсус, обаче преминава през две важни условия – спиране на цензурата, която се осъществява върху част от медиите в Турция и гарантиране на свободата на словото, а също и прекратяване на преследването на политическата опозиця в страната, когато тя се осъществява в рамките на закона.

Постигането на стабилност в Турция е важно и за нашата национална сигурност. Затова призоваваме българските власти за адекватно поведение по ситуацията там. Новите намерения на турските власти, особено по отношение на смъртното наказание, могат да доведат до изостряне на отношенията с Европа, а това може да придизвика сериозна заплаха за сигурността ни, ако спре контролът върху емигрантския поток. Българските власти спешно трябва да вземат превантивни мерки срещу подобен риск. Също така, смятаме за неадекватна липсата на реакция на Министерство на външните работи и посланика ни в Турция през последните няколко дни. Независимо чия е вината за мълчанието на посолството ни в Анкара, министъра на външните работи и дипломатическия ни представител там, дължат най-малкото извинение на българските граждани, които са били пряко или косвено засегнати от критичните събития.

Автор: Социалдемократи   
 
Страница 9 от 36

Вход

Кой е онлайн?

В момента има 41 посетителя в сайта
Copyright © 2017. Политическо движение Социалдемократи.