Home
News Feeds:
06
А
2017

candles

 

 

Политическо Движение Социалдемократи изказва искрени съболезнования към близките на жертвите от бомбения атентат извършен в Санкт Петербург. Ние сме съпричастни със скръбта на руския народ. Обикновени хора стават невинни жертви, заради глобални процеси. Надяваме се цивилизованият свят скоро да постигне консенсус за установяване на мир в Близкия Изток и да доведе борбата с тероризма до край.

Автор: Социалдемократи   
 
29
М
2017

 

gaz

ПОЗИЦИЯ

В петък Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще разглежда на закрито заседание предложение за увеличаване на цената на природния газ с близо 30% от 1 април тази година. В условията на служебно управление, несформиран още парламент и липса на редовно избрано правителство това намерение на енергийния регулатор е чист рекет върху българските граждани.

Ако предложението бъде прието, то ще нанесе огромен социален удар върху хората. Увеличението на цената на природния газ драстично ще оскъпи топлинната енергия за битови и промишлени нужди, ще рефлектира пагубно върху българския бизнес и много фирми ще бъдат принудени да фалират, ще се повиши значително цената на много масови стоки и услуги. Особено отражение ще има върху цената на парното. Вече бяха направени изчисления, че в градове като Плевен цената на топлинната енергия ще поскъпне с над 37%.

За нас, това предложение е абсурдно и неприемливо. Още по-абсурдни са основните аргументи, с които КЕВР и Булгаргаз боравят като оправдание за поскъпването на цената на природния газ в България. Не може такова предложение да бъде аргументирано с това, че България е зависима от Руската Федерация при вноса на газ. Не намираме никаква пазарна обосновка за това увеличение. Задлъжнялостта на Булгаргаз е съвсем различен въпрос. Финансовият проблем на компанията не може да служи като основание за предлагания ценови рекет над българското население.

Най-абсурдното в цялата ситуация е, че предложението на КЕВР идва само седмица след като руският монополист „Газпром“ пое ангажимент да въведе конкурентно ценообразуване за България, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Литва, Латвия и Естония под натиска на Европейския съюз. Включително от руска страна приеха да се откажат от непазарните си преимущества, получени за сметка на контрола върху газовата инфраструктура. Целта на искането от страна на Европа е именно постигането на по-добра цена на природния газ за страните от Източна Европа. Опасяваме се, че сегашното искане на КЕВР за увеличение е вид ценова компенсация за очакваното в бъдеще намаление на цените от страна на Газпром.

Политическо Движение Социалдемократи приема предложението на КЕВР за недопустимо и призовава комисията да го оттегли. Призоваваме и депутатите от новоизбрания български парламент да се противопоставят на този рекет. В противен случай, непосилните социални разходи, които българския народ ще трябва да плати ще доведат до нови социални вълнения и политическа криза.

Ние ще изчакаме окончателното решение на КЕВР и ако то е във вреда на българските граждани и бизнес ще предприемем ответни протестни действия.

29.3.2017

Автор: Социалдемократи   
 
27
М
2017

 

Vote

 

ПОЗИЦИЯ

От Политическо Движение Социалдемократи отбелязваме поредният голям провал на българската левица след последните парламентарни избори. Причините за него са комплексни, но основната е умишленото разединение на лявото политическо пространство, предизвикано от ръководството на БСП.

Този процес започна още преди президентските избори, когато бе провалена коалиционната формула между „БСП – Лява България” и АБВ. Единствено личността на ген. Румен Радев беше гаранция за победа на тези избори. Без неговото изключително представяне, ГЕРБ отново щяха да са победители. Президентските избори нямат общо с парламентарните. Това обаче не бе осъзнато от ръководството на БСП и то продължи с фаталните грешки, които доведоха до сегашния резултат.

Заслепени от победата на президентските избори от „Позитано 20” решиха, че могат да станат още по-арогантни, като разбият добре работещата Коалиция „БСП – Лява България”, обединяваща широк спектър от леви партии. Създадената непосредствено преди парламентарните избори коалиция „БСП за България“ е формат, който изцяло почива на подчинението. Тя води до обезличаването на другите партии в нея. Коалиционният договор на БСП с останалите партии, не им оставя никакви възможности за самостоятелна политика и партийна независимост.

Тази поредица от фатални грешки, които допусна ръководството на БСП и лично нейния председател, доведоха до раздробяване на вота и нова загуба за лявото. Нашият извод е, че увеличението на електоралната тежест на БСП е за сметка на властовите позиции на цялата българска левица. Това означава, невъзможност да се състави в близко бъдеще стабилно ляво правителство, което да даде истинска социална алтернатива на българския народ.

Ние продължаваме да смятаме и ще продължаваме да настояваме за максимално широко обединение на левицата с коалиционна формула, която третира участниците в нея като равноправни партньори. Необходима е кардинална смяна на коалиционната култура в лявото политическо пространство, а тези които доведоха левицата до тук, да понесат своята отговорност за поредния провал.

Ненаучените уроци винаги ще водят до един и същ лош резултат. Силно се надяваме, че следващия път грешките ще бъдат само история.

27.3.2017

Автор: Социалдемократи   
 
Страница 9 от 41

Вход

Кой е онлайн?

В момента има 27 посетителя в сайта
Copyright © 2018. Политическо движение Социалдемократи.