Home
News Feeds:
02
Я
2018

PDS--4NG-2018

Автор: Социалдемократи   
 
15
Н
2017

 

Private

Позиция
на
Политическо Движение Социалдемократи

 

 

По време на прехода в България бяха приватизирани активи на държавни дружества за милиарди левове. Една голяма част от този процес се извърши по престъпен начин и някои български предприятия бяха буквално заграбени. Част от тях бяха доведени до умишлен фалит с цел изкупуване на собствеността на безценица. В приватизационните сделки са замесени не малка част от управляващите политици досега. Съпътстващата корупция при приватитизационните сделки е огромна. На този фон в България няма сериозно разследване на криминалните престъпления по време на приватизационния процес. Няма осъдени замесени лица в тази престъпна дейност.


Българското общество никога няма да получи справедлевост, ако тези сделки не бъдат разследвани, а провинилите се не бъдат подведени под съдебна отговорност. Давността за подобни престъпления прави невъзможно съдебното преследване срещу злоупотребите при приватизация у нас. Без нейното отпадане никага няма да бъде потърсена такава отговорност, а грабителите ще бъдат оставени да се измъкнат със спечелените милиони.


Богатството създадено с труда на милиони хора се превърна в богатство на една шепа лица от така наречения политически и бизнес елит. Ето защо, ПДС се обявява в подкрепа на отпадане на давността за престъпленията при приватизация, независимо кой е вносителя на подобни промени в Конституцията. За нас това е правилно и справедливо искане. Ние не сме против частната собственост, напротив подкрепяме пазарната икономика и частната стопанска инициатива, но смятаме че тя трябва да бъде в рамките на закона и обществения интерес. Отдавна застъпваме тезата, че българската прокуратура трябва да започне разследване на целия приватизационен процес от началото на прехода. Първостепенно условие това да се случи е промяна в Конституцията и отпадане на давността за престъпления при приватизация. Единственото с което не сме съгласни в публично лансирания текст за промяна е да се ограничава прилагането на тази поправка в Контитуцията за периода 1992-2017 година. Смятаме, че тя трябва да се отнася за приватизационни сделки след 1992 г. без крайна дата в бъдеще, тъй като в България все още има държавни активи, които могат да бъдат обект на приватизация. Независимо, че сегашните държавни дружества са в забранителен списък за приватизиране, няма гаранции, че някои от тях след време няма да бъдат извадени от него.

15.11.2017

Автор: Социалдемократи   
 
10
О
2017

Mail

 

Политическо Движение Социалдемократи има нов e-mail адрес за кореспонденция:

Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. .

Старият електронен адрес от началото на месец октомври не функционира поради прекратяване на предоставяните e-mail услуги от страна на доставчика.

ПДС се довери на световния лидер в e-mail услугите Google.

Всички наши членове, симпатизанти и партьори могат да пишат вече на новия ни електронен адрес.

Автор: Социалдемократи   
 
Страница 7 от 42

Вход

Кой е онлайн?

В момента има 8 посетителя в сайта
Copyright © 2018. Политическо движение Социалдемократи.